Kunsteducatie Scholen:

Als kunstdocent geef ik workshops en gastlessen op basisscholen. Ik bied procesgerichte didaktiek aan waarbij er vakoverstijgend wordt gewerkt. Hierbij ligt de nadruk meer op het proces dan op het resultaat. In een veilige sfeer gaan leerlingen zelfstandig, in groepjes of met de hele klas bezig met onderzoeken, experimenteren, uitvoeren en evalueren. Er worden geen werkjes nagemaakt, wèl wordt er een beroep gedaan op het ontwikkelen van de eigen weg binnen het format van de opdracht. Hierdoor worden de leerlingen uitgedaagd in hun creatieve, motorische en communicatieve vermogens. Daarbij worden thema's die voorkomen bij andere vakken, gecombineerd. Dit vakoverstijgend werken is plezierig, verrijkend en verbreedt hun horizon. Vaak krijgen de leerlingen meer zelfvertrouwen en lukt het hen steeds meer om zelf oplossingen te vinden.

Op verzoek: Workshop ECOPRINTEN

Interesse in een workshop Ecoprinten?/ Schilderen?/ Tekenen met houtskool? in het atelier?

Geef je op via de mail. Minimaal 4 deelnemers.

Dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Kunstdocent Scala

Sinds het voorjaar van 2022 ben ik kunstdocent geworden bij Scala in Meppel, Hoogeveen en De Wolden. Dit heet nu: Cultuurklik.

Scroll door naar beneden

Kunsteducatie met De Wereld van Mogelijkheden:

Catharsis

Het verouderingsproces èn de rol van de ziekte van Alzheimer bij haar ouders zijn sterk van invloed geweest op het beeldend werk tijdens de opleiding. Ze vormden een belangrijk thema. De visie van Aristoteles op tragedie hielp daarbij: 'De tragedie werkt louterend en zorgt voor uitzuivering, catharsis, van de emoties. Het wekt emoties bij ons op en kanaliseert ze vervolgens. Tragedie en medelijden horen onlosmakelijk bij het menselijk leven.'

Het autonome werk en docentschap krijgt mede hierdoor een verdiepende vorm. Het idee ontstaat om een kunstzinnige benaderingswijze aan ouderen met hersenproblematiek te ontwikkelen. Want zijn deze ouderen onbereikbaar of toch nog ontvankelijk en nog leerbaar? Hoe maak je verbinding met hen? Blijken ze dan wèl tot communicatie in staat?

In de praktijk blijkt de speciale aanpak die wordt toegepast bij het kunstproject 'Ontdek de kunstenaar in jezelf' effectief te zijn voor meerdere doelgroepen.

Voor Jeanine Bartelds en Cathrien van De Wereld van mogelijkheden een bevestiging

om deze benaderingswijze verder te brengen. Daar zijn ze volop mee bezig.


Sinds 2018 worden de kunstlessen gegeven in diverse woonzorgcentra aan meerdere doelgroepen.

Hebt u interesse, laat dan een berichtje na via het contactformulier op deze site.

Veel informatie over wat we doen, is te vinden op de site vanDe Wereld van mogelijkheden. (www.dewereldvanmogelijkheden.nl)

Meestal bezoeken we met een aantal ouderen het museum Kasteel het Nijenhuis als onderdeel van het project 'Ontdek de kunstenaar in jezelf.'2018

Actieve ouderen vertellen hun verhaal in klei. Lemelerveld 2021.